"Caravana ECOTIC", un proiect pentru 30 de orase din Romania

Deseuri de echipamente electrice si electroniceAsociatia ECOTIC va incepe in aceasta toamna una dintre cele mai interesante campanii de educatie si de constientizare a populatiei cu privire la deseurile de echipamente electrice si electronice. Campania, care se va desfasura pe o perioada de doi ani, va cuprinde 30 de municipii si va viza in primul rand scolile din aceste orase. Inainte de inceperea proiectului, ECOTIC a dat publicitatii un sondaj de opinie care a avut ca obiectiv identificarea comportamentului populatiei in ceea ce priveste deseurile electrice.

ecologic: De ce a fost nevoie de un sondaj de opinie referitor la perceptia populatiei fata de problematica deseurilor electrice si electronice?

Valentin Negoita, presedintele Asociatiei ECOTIC: In primul rand trebuie spus ca Asociatia ECOTIC va incepe in aceasta toamna proiectul de constientizare "Caravana ECOTIC", proiect cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Life+.

Ca sa putem porni acest proiect, ECOTIC trebuia sa stie care este atitudinea populatiei fata de deseurile electrice si electronice. Motiv pentru care, in aplicatia noastra am inclus si acest prim pas, pasul zero. Sondajul denumit "Atitudini si obiceiuri referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE)" identifica la momentul august 2014 ce stiu romanii despre deseuri, ce deseuri au in locuinte si ce atitudine au fata de deseurile de echipamente electrice si electronice. Populatia urbana a fost vizata in acest studiu, datorita faptului ca populatia de la orase este cea cu putere de cumparare mai mare si cea care detine in prima si in ultima instanta cele mai multe deseuri electrice si electronice.

Multi dintre oraseni au dus in zonele rurale frigiderele care au fost schimbate cu altele noi, televizoarele sau aspiratoarele, poate si pentru ca nu au stiut la momentul respectiv ce sa faca cu echipamentele vechi si uzate.

Valentin Negoita, presedintele Asociatiei EcoticV-au surprins cumva rezultatele sondajului?

Valentin Negoita, presedintele Asociatiei ECOTIC: Rezultatele sondajului nu au fost spectaculoase fata de ceea ce am constatat noi in cele patru studii de piata pe care le-am mai facut pana acum. Nu apare nimic nou decat sub aspectul unor procente, ceea ce arata insa ca lucrurile s-au mai imbunatatit, ca perceptie cel putin, in sensul ca romanii din orase au o mai buna constientizare a faptului ca unele dintre deseurile electrice si electronice sunt periculoase si ca acestea trebuie sa fie colectate si predate corect, adica la centre de colectare sau la magazine, acolo unde exista posibilitatea sa se predea un obiect vechi atunci cand cumpara unul nou.

Lucrurile s-au imbunatatit, e adevarat, nu spectaculos, dar s-au imbunatatit fata de situatia cu care ne confruntam acum doi sau trei ani. Si pe undeva lucrul acesta e firesc chiar daca ne gandim numai la campanile ECOTIC. Dar campanii de constientizare au mai facut si alte organizatii, fie pe zona de deseuri de ambalaje, fie pe cea de deseuri electrice si electronice. Este evident ca aceste campanii ajuta si ne bucuram sa constatam o crestere a constientizarii si a atitudinii pozitive fata de mediul inconjurator, fata de problematica deseurilor electrice si electronice.

Sondajul a fost binevenit si necesar pentru a sti punctul de pornire. Proiectul "Caravana ECOTIC" va dura doi ani, iar la finalul acestei perioade probabil vom avea o perceptie si niste rezultate mai bune in urma desfasurarii lui.

ecologic: In ce consta de fapt proiectul "Caravana ECOTIC" si care e principalul public tinta?

Valentin Negoita, presedintele Asociatiei ECOTIC: Proiectul a fost demarat in acest an si se va desfasura pana in 2016. Acesta va include deplasari in 30 de capitale de judet din tara. Va fi, de fapt un muzeu pe roti. Este vorba de un utilaj care se deplaseaza in orasele mari ale Romaniei si care inglobeaza un muzeu destul de relevant al deseurilor electrice si electronice. Vor fi expuse atat exemple din zona IT-ului, cat si din zona echipamentelor albe, electromenajere.

Este un proiect care a functionat si in alte tari europene, ECOTIC dorind ca prin aceasta Caravana sa arate in ce consta colectarea, reciclarea si in ce constau componentele echipamentelor. Acestea sunt demontate pe componente.

Calculatorul are 11-12 componente, dupa cum frigiderul are 5 sau 6 componente. Astfel, publicul isi poate face o idee asupra continutului unui echipament, unui deseu, dar are in acelasi timp si informatii privind periculozitatea unora dintre echipamente, un televizor CRT vechi, un frigider vechi si asa mai departe. De asemenea, avem afisate explicatii si brosuri care arata si componentele care ne fac viata mai grea, adica elementele toxice care sunt prezente in echipamentele acestea, nu in ultimul rand si in baterii, care sunt extrem de periculoase atunci cand ele devin deseuri.

Caravana se doreste a fi un mijloc de informare, de constientizare a publicului larg. Noi ne adresam insa cu preponderenta scolilor, deoarece acolo este masa critica si cea care se modeleaza cel mai usor. O spun cu toata seriozitatea, noi, ECOTIC, suntem campionii campaniilor desfasurate in scoli, aratandu-le elevilor motivele pentru care este bine sa colectam selectiv, informadu-i asupra beneficiilor predarii deseurilor catre fluxuri corecte de gestionare a acestora,  implicandu-i si in concursuri pe teme educative. Caravana urmeaza sa fie amplasata si in piete sau in alte spatii publice. Caravana invita astfel toti cetatenii sa participe in acest proiect.

ecologic: Cand va porni caravana si ce inseamna pentru ECOTIC acest sprijin al Comisiei Europene?

Valentin Negoita, presedintele Asociatiei ECOTIC: Data la care vom porni actiunea va fi stabilita de comun acord cu partenerii nostri, producatori, retaileri, organizatii verzi, si nu in ultimul rand, cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si cu Garda Nationala de Mediu.

Acum suntem in faza de finalizare a autoutilitarei. Ea este in stadiul de carosare si de instalare a echipamentelor. Nu este un lucru simplu de construit fiindca sunt o serie de elemente inglobate intr-un mijloc de transport, iar acestea necesita cele mai bune solutii de ancorare si sustinere, precum si integrarea lor intr-un vizual prietenos pentru toate categoriile de public tinta. Acest proiect a functionat cu mare succes in alte tari europene, ultima oara in Slovenia, motiv pentru care in proiectul nostru i-am si luat parteneri in aplicatie pe colegii nostri sloveni.

Credem ca nu e deloc rau sa beneficiezi de o finantare europeana in conditiile in care Romania nu sta bine la acest capitol. Apoi aducem in discutie know-how-ul si, nu in ultimul rand, credibilitatea pe care ti-o aduce un asemenea sprijin. Din punct de vedere al finantarii, acest proiect nu este unul extrem de mare, dar el este un proiect important atat pentru noi cat si pentru autoritati si pentru populatie.

Ceea ce incercam noi sa facem este sa convingem cetatenii ca este bine sa predea corect deseurile electrice si electronice,  atat pentru mediu cat si pentru economia nationala, fiindca multe dintre echipamentele uzate au dupa reciclare valoare economica, prin reintegrarea materiilor prime secundare in noi procese de productie.

i® ecologic

STUDIU: Volumul de DEEE in orase este de 7,1kg/locuitor

Studiul denumit "Atitudini si obiceiuri referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE)" efectuat pentru ECOTIC de catre GBD Research a avut ca obiectiv principal identificarea comportamentului populatiei in ceea ce priveste deseurile electrice si colectarea separata a acestora. Studiul a fost efectuat in cadrul proiectului de constientizare "Caravana ECOTIC Life+" cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Life+.

DEEE-uriMetoda de cercetare a fost tehnica sondajului de opinie, pe baza unui chestionar standardizat. Colectarea datelor s-a efectuat telefonic, prin metoda CATI, in perioada 10-31 august 2014. Esantionul a fost de 1000 de persoane din mediul urban, cu varste intre 15 si 65 ani. Marja de eroare este de 3,1% la un nivel de incredere a datelor de 95%.

Circa 60% din cetatenii din mediul urban declara ca separa deseurile pentru a fi reciclate ulterior. Cele mai mentionate deseuri separate sunt plastic, hartie, sticla si produse metalice.

Principalele bariere pentru cei care nu fac acest lucru (restul de 40%) o reprezinta perceptia conform careia ulterior acestea nu sunt preluate separat (30%), apoi ca nu stiu unde ar trebui sa le depuna sau lipsa facilitatilor (33%) si lipsa de preocupare si timp (29%).

Doar 4% declara ca fac colectare separata pentru deseurile e-lectrice. In mod asistat insa, 87,5% din repondenti stiu ca se pot da deseuri elecrice spre reciclare.

La intrebarea "De ce considerati ca deseurile electrice ar trebui reciclate?", cele mai multe mentiuni se refera la refolosirea materialelor (38%), motive ecologice de protectie a mediului impotriva efectelor toxice provocate de componentele acestora (36%) si pentru a fi reparate si date in folosinta (15%) - mentiuni spontane.

Doar 36% din repondenti sustin ca au predat efectiv deseurile electrice catre entitati autorizate.

Dintre acestea au fost mentio-nate punctele de predare in diferite zone din oras (30,6%), la magazine, la achizitia unui echipament nou (26%) si firmele specializate (13%).  Din pacate, 6% mentioneaza ca au predat DEEE persoanelor care trec periodic in zone rezidentiale si ridica deseuri de fier vechi.

Deseurile de echipamente cele mai des predate sunt televizoare (49%), frigidere (33%) si masini de spalat (28%). Peste 10% au predat si radio-casetofoane, calculatoare personale, aspiratoare si fiare de calcat. Becurile economice si telefoanele mobile au fost mentionate in acelasi procent, de 5%.

In procentajul de 64% (nepredate catre entitati autorizate), regasim din nou colectorii stradali de fier vechi (27%), pastrarea acestora in locuinta (26%) si inmanarea catre rude si prieteni (34%).

Intrebati ce aparatura electronica nefunctionala sau inlocuita au in casa, cei mai multi au raspuns ca au telefoane mobile sau tablete (39%), televizoare si monitoare (30%), radio-casetofoane (17%), calculatoare/laptopuri (16%), aspiratoare (15%), imprimante (13%), masini de spalat (12%), frigidere (12%), scule electrice (11%) si becuri economice (10%). 33% din repondenti sustin ca nu detin astfel de deseuri.

Pornind de la aceste rapunsuri, aplicand greutatile medii pe aparate preluate din baza de date a organizatiei ECOTIC aferente ultimelor 18 luni, putem estima ca volumul de deseuri electrice prezent in gospodariile urbane, care au cel putin un membru intre 18-65 ani, este de 7,1kg/locuitor.

Motivele pastrarii acestora in gospodariei sunt: ca rezerva pentru piese sau cu intentia de a le repara (25%), nu sunt cunoscute existenta facilitatilor de debarasare in proximitate (12%), nu stiu ce sa faca cu ele sau nu stiu ca se recicleaza (11%), lipsa timpului (9%) si valoarea sentimentala (3%).

Populatia cunoaste in mare parte (59%) ca poate preda DEEE la punctele de colectare amenajate de autoritatile locale, insa doar 27% declara ca ar cunoaste existenta acestora.

Sursa: Ecologic

Sursa: Ecologic

Parteneri vizati